15 octombrie este Ziua Internationala a Bastonului Alb (Comunicat de presa).

Am fi deosebit de onorati, ca un reprezentant al publicatiei d-voastra sa fie prezent la evenimentele culturale prilejuite de aceasta aniversare.

Alaturat va transmitem afisul si anuntul de presa,  pentru  Expozitia etnografica multietnica  speciala pentru nevazatori, BUCURIA ATINGERII ,

Vernisajul expozitiei va avea loc in 15.10.2015, la ora 12:00 in cadrul Universitatii de Vest " Vasile Goldis" filiala Baia Mare.Bd Culturii nr 1-5.

La acest vernisaj au fost invitati : Oficialitati ale judetului Maramures, membrii Asociatiei de Nevazatori Maramures precum si elevii Liceului cu Deficiente de Vedere din Cluj Napoca.

Poze de la eveniment le gasiti aici.

 

Prima expozitie muzeala din Romania, organizata in beneficiul persoanelor fara vedere, va fi deschisa pentru public incepand de miercuri(30 Septembrie 2015), la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET). 

Organizarea acestui eveniment a fost sprijinita financiar de Administratia Fondului Cultural National, partener al MET fiind Liceul pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca. Piesele expuse la MET provin din achizitii facute de specialistii muzeului, in activitatea desfasurata de ei pe teren, precum si din donatii. 

Obiectele din expozitie sunt elocvente pentru particularitatile modului de viata si ale culturii materiale si spirituale ale populatiei din Transilvania, dar au fost selectate si pentru impactul tactil pe care il pot genera. In cazul in care nu a existat alta posibilitate, au fost confectionate replici dupa piese reprezentative din patrimoniul MET.

Vizitatorii vor beneficia de indrumari specializate si de un pliant plastifiat, in alfabetul Braille. Accesul in expozitie este adaptat nevoilor specifice persoanelor fara vedere. 

De asemenea, pentru o mai buna orientare, la intrarea in muzeu este amplasata o macheta tactila a spatiului expozitional, care ii va ajuta pe vizitatori sa intuiasca mai bine structura acestui spatiu. Personalul de specialitate al MET, care a lucrat la acest proiect, considera ca pentru cei care traiesc drama de a nu vedea lumea inconjuratoare si de a o percepe doar tactil, auditiv sau olfactiv, expozitia reprezinta sansa de a stabili un contact cu un mediu cultural atat de bogat in senzatii si generator de echilibru psihic, prin sentimentul de apartenenta culturala si etnica pe care il declanseaza. 

Seturile de artefacte destinate intuirii tactile vor constitui baza unor activitati de pedagogie muzeala, fiecare domeniu tematic putand fi prezentat in detaliu in cadrul unei sedinte distincte.

Realizarea acestei expozitii inedite, cu artefacte tangibile, va reprezenta un atu in plus pentru atragerea spre muzeu si a vizitatorilor obisnuiti si a copiilor dornici sa atinga si sa manipuleze piese provenite din universul satului traditional transilvanean, cu atat mai mult cu cat pentru acestia au fost amenajate si doua colturi de joaca unde ii asteapta papusi imbracate in costume populare traditionale autentice si o serie de alte jucarii din lemn identice cu cele ce faceau deliciul copiilor din satele de odinioara. 

Toate aceste jucarii sunt replici ale pieselor aflate in patrimoniul muzeului, fiind realizate de catre personalul institutiei. Expozitia de la MET pune bazele unei colaborari de durata cu Liceul pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca. 

MET isi va extinde, in continuare, paleta de servicii menite sa largeasca accesul la valorile culturii traditionale a unor categorii cat mai variate de public si are in primul rand in vedere persoanele cu diferite tipuri de dizabilitati, pentru care, daca nu se creeaza conditii speciale, vizitarea unui muzeu este extrem de dificila sau chiar imposibila. 

In cursul acestui an, la Sectia Pavilionara a MET, din Padurea Hoia, se vor monta scari cu platforme care vor permite accesul persoanelor cu dizabilitati locomotorii in spatiul expozitional.

 

Expozitia "Maramureşul-Tezaur Viu"

In legatura de mai sus se regasesc pozele facute cu ocazia expozitiei.